Mei en Juni 2018: Internationale Oefeningen op Gilze-Rijen

Voor alles wat er buiten Volkel en Eindhoven nog meer in de regio te zien is

Moderators: sgvolkel, Zonan Adolfse, T-O

Plaats reactie
Gebruikersavatar
sgvolkel
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2342
Lid geworden op: 21 jul 2005 21:59
Contact :

Mei en Juni 2018: Internationale Oefeningen op Gilze-Rijen

Bericht door sgvolkel » 18 mei 2018 10:05

Koninklijke Luchtmacht in mei en juni gastheer voor internationale oefeningen
18 mei 2018

Van 23 mei tot en met 6 juni en van 18 juni tot en met 22 juni is het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht gastheer voor twee internationale oefeningen. In deze periode ontvangt vliegbasis Gilze-Rijen een tiental nationaliteiten, ongeveer 500 medewerkers en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen.

APROC 2018 - 23 mei t/m 6 juni
Ieder jaar organiseert het ‘European Personnel Recovery Centre’ (EPRC) de ‘Air Centric Personnel Recovery Operatives Course’ (APROC). Deze cursus wordt telkens door een van de bij de EPRC aangesloten landen gefaciliteerd. Vanaf vliegbasis Gilze-Rijen neemt Nederland het gastheerschap op zich. Deelnemende landen zijn onder andere Nederland, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, België en Zweden. De cursus richt zich op het redden van vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben, ook wel bekend als Personnel Recovery (PR). Deelnemers leren over de verschillende rollen die er zijn tijdens reddingsoperaties en beoefenen tactieken, technieken en procedures die nodig zijn om een goede reddingsoperatie uit te voeren in zeer dynamische en multinationale scenario’s.
Helikopters vliegen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar gestrande vliegtuigbemanningen op te pikken. Om realistische scenario’s na te bootsen, fungeren kleine grondeenheden als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Een internationale staf stuurt de cursus vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen aan.

Deelnemers
APROC kent ongeveer 500 deelnemers. Dit is inclusief de staf, grondtroepen en specialisten op het gebied van het overleven, ontsnappen, ontwijken, verzetten en uit een gebied gehaald worden, maar ook specialisten die de cursus monitoren. Op het militaire oefenterrein ‘Vijf Eiken’ verblijven gedurende de cursus ongeveer 300 Engelse militairen in een bivak. Diverse helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen nemen deel aan de cursus.

Vliegbewegingen
De oefening start op 23 mei maar op 22 mei arriveren alle deelnemende helikopters en twee Eurofighter jachtvliegtuigen al op vliegbasis Gilze-Rijen. Gedurende APROC vinden vliegbewegingen overdag en tijdens reguliere openstelling plaats (tot 16.30 uur). De cursus duurt in totaal acht dagen. Per dag worden drie missies gevlogen. Iedere missie vindt plaats in een ander oefengebied, zowel in Nederland als in België.

Cross Servicing oefening – 18 t/m 22 juni 2018
Van 18 juni 2018 t/m 22 juni 2018 beoefenen Nederlandse en Amerikaanse civiele en militaire specialisten op vliegbasis Gilze-Rijen de zogenoemde ‘cross servicing’ faciliteiten. Tijdens deze oefening stemmen de partijen de benodigde grondserviceverlening en calamiteitenprocedures ten behoeve van vliegverkeer op elkaar af. NAVO-partners hebben de mogelijkheid om buitenlandse locaties te bezoeken voor trainingsdoeleinden. In het kader van deze training doen drie Amerikaanse Black Hawk gevechtshelikopters en een C-17 transportvliegtuig vliegbasis Gilze-Rijen aan.
T-Opa²

Gebruikersavatar
jah wise
SGV Pro
SGV Pro
Berichten: 2713
Lid geworden op: 17 okt 2005 16:15
Locatie: beek en donk

Re: Mei en Juni 2018: Internationale Oefeningen op Gilze-Rijen

Bericht door jah wise » 18 mei 2018 12:24

Vliegen die Eufi's wél vanaf Gilze?
give thanks to jah rastafari and everyone who makes spotting possible.

Gebruikersavatar
sgvolkel
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2342
Lid geworden op: 21 jul 2005 21:59
Contact :

Re: Mei en Juni 2018: Internationale Oefeningen op Gilze-Rijen

Bericht door sgvolkel » 19 mei 2018 09:14

Dat lijkt inderdaad zo te zijn.
T-Opa²

Plaats reactie